Cuba Diaries 1

image4

Hayaller ülkesi Küba!

Bundan tam 1 sene önce arkadaşla hadi seneye Küba’ya gidelim diyerek başladı bu küçük hayalimiz. Sonunda 28 Nisan tarihli Aeroflot’tan aldığımız biletlerle Küba için ilk adımımızı atmış olduk. Biz 4 arkadaş dolu dolu bir hafta geçirdik Küba’da. Arkadaşlarımın bir daha gider misin sorusuna her seferinde “evet, diğer yarıyı da görmek istiyorum” diyorum 🙂 Değişimden önce mutlaka siz de gidin. Küba’da tanıştığımız pek çok kişi 5 seneye kalmaz tamamen değişir diyor, haberiniz olsun.

Seyahate çıkmadan önce gideceğimiz şehir ve kasabaları biz belirlemiştik: Havana, Guama, Playa Giron, Cienfuegos, Trinidad, Santa Clara, Viñales ve Varadero. Fakat gezerken bu planda ufak tefek değişiklikler yaptık, mesela Varadero’ya yağmur ve vakit azlığı nedeniyle gidemedik. Konaklama için otellerin dışında devlet destekli casa particular denilen evlerden oda kiralayabilirsiniz. Keza biz öyle yaptık. Havana’da, ayrıca 2 gece Trinidad’da konakladık. Diğer yerlere ulaşım için ise araba kiraladık. Siz de araba kiralamak için şu siteden faydalanabilirsiniz: vacacionartravel.com

Havana ve diğer yerleri anlatmadan önce size Küba ile ilgili faydalı olabileceğini düşündüğüm bir kaç bilgi vermek istiyorum. Her blogda bahsediliyor gerçi ama bir kez de ben hatırlatayım, Küba’da iki para birimi var: CUP ve CUC. Turistler CUC kullanıyor ve yaklaşık 1 Euro’ya denk geliyor. Yani, öyle düşünüldüğü kadar ucuz bir ülke değil Küba, özellikle turistler için. Dolar yerine Euro’dan paranızı CUC’a çevirmenizi tavsiye ederim. Zira dolardan daha fazla komisyon alınıyor. CADECA denilen yerlerden ve hatta bazı otellerin içinden paranızı CUC’a çevirebilirsiniz.

Bir diğer konu ise; internet. Küba’da internet sadece oteller ve wifi zone olarak adlandırılan sokaklarda var. Etecsa adlı kazı kazan kartı gibi bir kart alıp kullanıcı adı ve şifrenizle bu wifi bölgelerinde sınırlı internete sahip olabilirsiniz. Bu kartların süresi 1 saat. Diyelim ki bir 10 dk interneti kullandıktan sonra wifi’yı kapatıp daha sonra bu kartı 1 saatiniz dolana kadar kullanmanız mümkün. Wifi olan sokaklarda insanlar 3 cuc’a bu kartları satıyor, onlardan alabilirsiniz.

Casa particular için şu siteyi kullanabilirsiniz. Biz 1 Mayıs haftasında Küba’da olacağımızdan (malum epey turistik bir dönem) yer bulmak konusunda biraz zorlandık bu siteyi kullanırken. Pek çok ev kiralanmıştı ve 1-2 günlük yer vardı. Bu nedenle Küba’da yaşayan bir Türk’den destek aldık. Evlerimizi o bizim için ayarladı. Özellikle Havana’da kaldığımız evden ve aileden memnun kaldık. Size de tavsiye edebilirim. Küba’lılar çok sıcakkanlı.Hatta 2 yaşındaki arkadaşımız Christophe’e ile de keyifli vakit geçirdik. Yalnız aile İngilizce bilmediği için çok uzun zamandır kullanmadığım ve unuttuğum İspanyolca’mı pratik etme fırsatım oldu. Döner dönmez ilk işim İspanyolca’ya tekrar çalışmak olacak.

Şehirler arası toplu taşıma için ise Viazul‘u kullanabilirsiniz. Daha önce de belirttiğim gibi biz araba kiraladık, bu nedenle Viazul’u deneyimlemedik. O yüzden bir yorum yapamayacağım.

Umarım bu bilgiler faydalı olur. Bir sonraki yazımda ise Küba’da gezdiğimiz yerlerden sizlere bahsedeceğim.

Daha fazla resme ise mustraveldiary instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz.

Hoşçakalın…

 

 

Leave a comment